Στην καρδιά του Παρισιού- ψηλά- πάνω από τους πολυσύχναστους δρόμους, βρίσκεται ένα πρωτοποριακό έργο αστικής γεωργίας: το Nature Urbaine, το οποίο κλείνει πονηρά το μάτι στο μέλλον της παραγωγής τροφίμων στις πόλεις.

Το Nature Urbaine, που εκτείνεται στην εντυπωσιακή έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων στην ταράτσα του Pavilion 6 στο Paris Expo Porte de Versailles, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αστικό αγρόκτημα—είναι ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας που αποδεικνύει ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή τροφίμων είναι δυνατή ακόμη και στις πιο πυκνές πόλεις.

Με μια ιστορική συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούνιο 2024 μεταξύ της κυβέρνησης και ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της γεωργίας και του περιβάλλοντος, η Δανία θα αποτελέσει την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισαγάγει φόρο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο γεωργικό τομέα (αφορά τις εκπομπές από τα ζώα).

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας είναι:

Τα λουλούδια εκτός του ότι αναβαθμίζουν το χώρο μας προσδίδοντάς του αισθητική αξία και  μας εφοδιάζουν με αιθέρια έλαια και αρώματα, μπορούν ακόμα να μεταμορφώσουν τα καθημερινά πιάτα σε εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες, ενθαρρύνοντας μια βαθύτερη συναισθηματική και ενεργειακή σύνδεση με τη φύση, που είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ακριβώς λόγω αυτής της δυναμικής αλληλεπίδρασης, η κατανάλωση βρώσιμων λουλουδιών συνδέεται με διάφορα αειφορικά κινήματα:

Γράφει η Πόπη Αγγελή (Poppy Angeli) 

Η διατροφική δημοκρατία, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκέψη που καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τη Frances Moore Lappé στο έργο της «Δίαιτα για έναν μικρό πλανήτη», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1971 και βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε υγιεινά και παραγόμενα με όρους βιωσιμότητας τρόφιμα.

Ακολούθως, ο Lang (1998) διερευνώντας περαιτέρω τη διασύνδεση των τροφίμων, της πολιτικής και της δημοκρατίας, υποστήριξε ότι τα συστήματα τροφίμων έχουν βαθιά πολιτική φύση, ενώ η Hassanein επέκτεινε και ανέπτυξε την έννοια της διατροφικής δημοκρατίας, διερευνώντας τον αντίκτυπό της ως προς την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το Food First - Institute for Food and Development Policy“Η διατροφική δημοκρατία είναι μια κοινωνικοπολιτική έννοια και ταυτόχρονα, ένα κίνημα που υποστηρίζει δίκαιες και συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός του αγροδιατροφικού συστήματος. Περιλαμβάνει τις αρχές της πρόσβασης σε υγιεινά, πολιτισμικά κατάλληλα και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα για κάθε άτομο, καθώς και το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος στη διαμόρφωση της πολιτικής, της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων.

Η διατροφική δημοκρατία επιδιώκει να ενδυναμώσει τις κοινότητες να συμμετέχουν σε διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς και με δημοκρατική διακυβέρνηση τοπικά διατροφικά συστήματα και προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και την ισότητα”.

Πόσο πιθανό είναι, σε μια ευρωπαϊκή πόλη με έντονη αστική κουλτούρα και ένα από τα μεγαλύτερα και πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, να υπάρχει μια πλωτή φάρμα με παραγωγικά ζώα;

Φαντάζει σχεδόν απίθανο, αλλά στο Ρότερνταμ και συγκεκριμένα στο παλιό λιμάνι της πόλης, η Minke και ο Peter van Wingerden δημιούργησαν μια πλωτή φάρμα βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, στην οποία φιλοξενούνται καμιά σαρανταριά αγελάδες Holstein-Friesian.

Σελίδα 1 από 3

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login