Γράφει η Πόπη Αγγελή (Poppy Angeli) 

Η διατροφική δημοκρατία, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκέψη που καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τη Frances Moore Lappé στο έργο της «Δίαιτα για έναν μικρό πλανήτη», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1971 και βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε υγιεινά και παραγόμενα με όρους βιωσιμότητας τρόφιμα.

Ακολούθως, ο Lang (1998) διερευνώντας περαιτέρω τη διασύνδεση των τροφίμων, της πολιτικής και της δημοκρατίας, υποστήριξε ότι τα συστήματα τροφίμων έχουν βαθιά πολιτική φύση, ενώ η Hassanein επέκτεινε και ανέπτυξε την έννοια της διατροφικής δημοκρατίας, διερευνώντας τον αντίκτυπό της ως προς την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το Food First - Institute for Food and Development Policy“Η διατροφική δημοκρατία είναι μια κοινωνικοπολιτική έννοια και ταυτόχρονα, ένα κίνημα που υποστηρίζει δίκαιες και συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός του αγροδιατροφικού συστήματος. Περιλαμβάνει τις αρχές της πρόσβασης σε υγιεινά, πολιτισμικά κατάλληλα και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα για κάθε άτομο, καθώς και το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος στη διαμόρφωση της πολιτικής, της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων.

Η διατροφική δημοκρατία επιδιώκει να ενδυναμώσει τις κοινότητες να συμμετέχουν σε διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς και με δημοκρατική διακυβέρνηση τοπικά διατροφικά συστήματα και προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και την ισότητα”.

Πόσο πιθανό είναι, σε μια ευρωπαϊκή πόλη με έντονη αστική κουλτούρα και ένα από τα μεγαλύτερα και πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, να υπάρχει μια πλωτή φάρμα με παραγωγικά ζώα;

Φαντάζει σχεδόν απίθανο, αλλά στο Ρότερνταμ και συγκεκριμένα στο παλιό λιμάνι της πόλης, η Minke και ο Peter van Wingerden δημιούργησαν μια πλωτή φάρμα βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, στην οποία φιλοξενούνται καμιά σαρανταριά αγελάδες Holstein-Friesian.

“Παράγω”, είπε, “βιοδυναμικό Premium παρθένο ελαιόλαδο”. “Βιοδυναμικό ή οικολογικό;” τη ρώτησα. “Και οικολογικό και βιοδυναμικό, δοκίμασε” και έβαλε μια μικρή ποσότητα σε ένα γυάλινο ποτήρι. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού έβαλα στο στόμα μου το ελαιόλαδο που παράγει στο βιοδυναμικό ελαιώνά της και είχε πράγματι, άρωμα φύσης και γεύση εξ ουρανού. Αποτελεί άραγε, αυτό το άρωμα του φρέσκου φύλλου και η κοσμική γεύση που απόλαυσα αποτέλεσμα της βιοδυναμικής γεωργίας, που με τόση περηφάνια έλεγε ότι εφαρμόζει; Και έχοντας αυτή την απορία στο μυαλό, ξεκίνησα να το ψάχνω.

Η βιοδυναμική γεωργία είναι μια βιολογική μέθοδος καλλιέργειας που προσεγγίζει ολιστικά και πνευματικά τη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε ύστερα από μια σειρά γεωργικών διαλέξεων που έδωσε ο Αυστριακός φιλόσοφος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Joseph Lorenz Steiner, 1861 – 1925) γνωστός, για την ίδρυση του πνευματικού κινήματος της Ανθρωποσοφίας, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στον πνευματικό κόσμο μέσω της γνώσης τους.

Ο "Βοῦς ΕΛΛΑΣ" είναι ένας νεοσύστατος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής /Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής που ξεκίνησε ως ιδέα τον Ιανουάριο 2023, με στόχο να φέρει κοντά τους εκτροφείς βοοειδών από όλη την Ελλάδα και με επιμονή και οραματισμό, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών, δημιουργήθηκε.

Στο Συνεταιρισμό συμμετέχουν περίπου 50 βοοτροφικές μονάδες που προέρχονται από τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας, αλλά και τα παραθαλάσσια βοσκοτόπια της Βόνιτσας και του Αλμυρού, ενώ καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή περισσότερων μονάδων, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Έτσι, τα μέλη του "Βοῦς ΕΛΛΑΣ" συγκροτούν μια μεγάλη ομάδα κτηνοτρόφων, που διακρίνονται για την αγάπη και το μεράκι για τα κοπάδια τους και όλοι μαζί, εκφράζουν την ολόψυχη και εναγώνια καθημερινή προσπάθειά τους για την αύξηση της ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας του κτηνοτροφικού τομέα.

Μονάδα Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”

Γράφει η Πόπη Αγγελή (Poppy Angeli)

H Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προβλέπει μια σταθερή αύξηση του πληθυσμού στα 9 δισεκατομμύρια άτομα το 2050, γεγονός που θα ασκήσει σημαντικές τάσεις για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων/ζωοτροφών από τα διαθέσιμα αγρο-οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έντομα αποτελούν βασικό συστατικό διατροφής σε περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, επειδή παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη - σε ποσοστό έως και 69%- απαραίτητα αμινοξέα, σίδηρο και ασβέστιο, ο FAO ξεκίνησε να επανεκτιμά το δυναμικό τους και κατέληξε ότι τα βρώσιμα έντομα μπορούν να διαφοροποιήσουν τη δίαιτα μας, να βελτιώσουν τις διατροφικές μας συνήθειες, να συμβάλουν στην ασφάλεια των τροφίμων και μάλιστα, με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Σελίδα 1 από 2

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Cookie χρήστη
Web
Accept
Decline
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline