Γυναικοκτονία: Tίποτα δεν θα Aλλάξει, αν δεν Aλλάξει Tίποτα
14 Νοεμβρίου 2024
Ανισότητες στην Ελλάδα
07 Νοεμβρίου 2024
Το απρόβλεπτο των υψηλών θερμοκρασιών
13 Ιουλίου 2024
Είναι νόμιμη η μαριχουάνα στη Γερμανία;
07 Απριλίου 2024
Τα λουλούδια εκτός του ότι αναβαθμίζουν το χώρο μας προσδίδοντάς του αισθητική αξία και μας εφοδιάζουν με αιθέρια έλαια και αρώματα, μπορούν ακόμα να μεταμορφώσουν τα καθημερινά πιάτα σε εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες, ενθαρρύνοντας μια βαθύτερη συναισθηματική και ενεργειακή σύνδεση με τη φύση, που είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Ακριβώς λόγω αυτής της δυναμικής αλληλεπίδρασης, η κατανάλωση βρώσιμων λουλουδιών συνδέεται με διάφορα αειφορικά κινήματα:
(α) Τοποφαγία (Locavorism: locus=τόπος & vorare=καταπίνω): προάγει την κατανάλωση τοπικά παραγόμενων τροφίμων, ώστε ο καταναλωτής να "τρώει" (με την έννοια του να απολαμβάνει) τον τόπο του και όχι τα προϊόντα.
Έτσι, για πολλούς η κατανάλωση βρώσιμων λουλουδιών από κήπους και αγροκτήματα αποτελούν μια γευστική εμπειρία που περικλείει χρώματα και αρώματα του τόπου που φύονται.
(β) Κίνημα Αργού Φαγητού (Slow Food Movement): αντιτίθεται στην κουλτούρα του fast food και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απολαύσουν την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφίμων, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, τη γεύση και τη βιωσιμότητα.
Θεωρείται ότι η προσθήκη λουλουδιών σε πιάτα ενισχύει τη γεύση και την ποιότητα των γευμάτων, ενώ παράλληλα προωθεί τη βιωσιμότητα και την τοπική γαστρονομία.
(γ) Περμακουλτούρα (Permaculture: permanent agriculture & permanent culture): εστιάζει στο σχεδιασμό αειφορικών αγροτικών παραγωγικών συστημάτων μέσω της αρμονικής ενσωμάτωσης του ανθρώπου στο τοπίο που τον περιβάλλει – και στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού, έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον άνθρωπο τροφή, ενέργεια, ασφάλεια, καλύπτοντας τις υλικές και μη-υλικές ανάγκες του με βιώσιμο τρόπο.
Οι κήποι περμακουλτούρας συνδυάζουν την καλλιέργεια κηπευτικών και ανθοκομικών φυτών δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο βιώσιμες παραγωγικές καλλιέργειες που υποστηρίζουν την τοπική βιοποικιλότητα.
Υπό αυτή την έννοια, η χρήση βρώσιμων λουλουδιών ενός κήπου permaculture στη διατροφή αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που αλληλεπιδρά και υποστηρίζει ολόκληρο το σύστημα παραγωγής.
(δ)Ενσυνείδητη διατροφή (Mindful eating): εστιάζει στην αισθησιακή επίγνωση των ατόμων για το φαγητό που τρώνε. Τα βρώσιμα λουλούδια ενισχύουν την αισθητική του φαγητού, ενθαρρύνοντας την απόλαυση κάθε μπουκιάς και τη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο.
Aν και υπάρχουν κάποια λουλούδια που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός γαστριμαργικού πιάτου, μερικά μπορεί να έχουν άσχημη γεύση και άλλα να είναι δηλητηριώδη, ενώ δεν πρέπει να καταναλώνονται από όσους παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Επιπλέον, τα βρώσιμα λουλούδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική δεν πρέπει να περιέχουν φυτοφάρμακα.
Γενικά, οι ασφαλείς επιλογές περιλαμβάνουν λουλούδια όπως, κολοκυθοανθοί, πανσέδες, κατιφέδες, βιολέτες, τριαντάφυλλα, καλεντούλες και λεβάντα που υπάρχουν στον κήπο μας.
Σε κάθε περίπτωση, τα άνθη πρέπει να πλένονται προσεκτικά και να αφαιρούνται επίσης, οι στήμονες, οι ύπεροι και τα σέπαλα (δηλαδή, απομακρύνουμε τους ανθήρες που βρίσκονται οι γυρεόκοκκοι και τα πράσινα μέρη του κάλυκα)
Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με βρώσιμα λουλούδια ΕΔΩ (από το Τμήμα Κηποκομίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας)
Συνταγή για βρώσιμη λουλουδοσαλάτα
Υλικά:
- Μικτά χόρτα σαλάτας (ρόκα, σπανάκι, μαρούλι)
- Βρώσιμα λουλούδια (ναστούρτια, πανσέδες, βιολέτες, κατιφέδες)
- Φράουλες σε φέτες
- Τυρί φέτα
- Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, ή πεκάν)
- Βινεγκρέτ μπαλσάμικο
Οδηγίες:
Bon appétit!
Poppy Angeli