Γυναικοκτονία: Tίποτα δεν θα Aλλάξει, αν δεν Aλλάξει Tίποτα
14 Νοεμβρίου 2024
Ανισότητες στην Ελλάδα
07 Νοεμβρίου 2024
Το απρόβλεπτο των υψηλών θερμοκρασιών
13 Ιουλίου 2024
Είναι νόμιμη η μαριχουάνα στη Γερμανία;
07 Απριλίου 2024
"Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είναι ίσως η πιο διάχυτη. Δε γνωρίζει σύνορα, γεωγραφία, πλούτο ή κουλτούρα"- Ban Ki-moon
Οι πρόσφατες τραγικές δολοφονίες της Δώρας στο Αγρίνιο και της Γαρυφαλλιάς, που πέθανε μετά από σοβαρό ξυλοδαρμό στην Πάτρα, έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και αναδεικνύουν ακόμα μια φορά την ανάγκη για ουσιαστική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας.
Τα δύο αυτά περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα· ανήκουν σε έναν αδιάκοπο πόλεμο ενάντια στις γυναίκες που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει το UN Woman-Five essential facts to know about femicide το 2022, περίπου 48.800 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο δολοφονήθηκαν από τους στενούς συντρόφους τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους (συμπεριλαμβανομένων πατέρων, μητέρων, θείων και αδελφών). Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 133 γυναίκες ή κορίτσια σκοτώνονται κάθε μέρα από κάποιον στην οικογένειά τους. Οι νυν και οι πρώην σύντροφοι είναι μακράν οι πιθανότεροι δράστες γυναικοκτονίας, αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο το 55 τοις εκατό όλων των δολοφονιών που σχετίζονται με οικείο σύντροφο και οικογένεια.
Note: An English translation follows the Greek text.
“Η ισότητα είναι η ψυχή της ελευθερίας· στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς αυτήν” -Frances Wright
Οι ανισότητες αναφέρονται στην άνιση κατανομή πόρων, ευκαιριών και δικαιωμάτων ανάμεσα σε άτομα ή ομάδες μιας κοινωνίας και επηρεάζουν βασικές πτυχές της καθημερινότητας, όπως το εισόδημα, την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και τη συνολική ποιότητα ζωής.
Σε κοινωνίες με έντονες ανισότητες, η κοινωνική συνοχή αποδυναμώνεται και η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συστηματική και δυναμική αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ 2013 και 2023 ήταν 1,19°C-1,22°C υψηλότερη από τη προβιομηχανική περίοδο, γεγονός που την καθιστά την θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί.
Ειδικότερα, το ίδιο χρονικό διάστημα η μέση ετήσια θερμοκρασία στις ευρωπαϊκές χερσαίες περιοχές ήταν 2,12- 2,19°C υψηλότερη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Παρά τις αντίθετες φωνές και τις σφοδρές αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν από πολιτικούς και διάφορους ιατρικούς συλλόγους, η Γερμανία, από 1 Απριλίου 2024, νομιμοποίησε τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης.
Συγκεκριμένα, η νέα γερμανική νομοθεσία επιτρέπει σε άτομα άνω των 18 ετών να μεταφέρουν πάνω τους έως και 25 γραμμάρια της ουσίας για προσωπική χρήση. Ακόμα, επιτρέπεται να καλλιεργούν έως και τρία φυτά κάνναβης ανά νοικοκυριό και να αποθηκεύουν έως και 50 γραμμάρια ξηρής κάνναβης στις οικίες τους. Αξιοσημείωτο σημείο του νόμου αποτελεί η πρόβλεψη για τη δημιουργία λεσχών (Club) κάνναβης, δηλαδή, μη κερδοσκοπικών ενώσεων, όπου παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη τους να την καλλιεργούν συλλογικά. Κάθε “κοινωνικός σύλλογος κάνναβης”, θα έχει ανώτατο όριο 500 εγγεγραμμένων μελών -Γερμανών κατοίκων και θα μπορεί να παράγει και να διανέμει έως και 50 γραμμάρια το μήνα ανά μέλος.
Η ψήφιση του Cannabisgesetz (Νόμος για την κάνναβη) καθιστά τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη –μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο–και την ένατη χώρα παγκοσμίως, που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση.
Σελίδα 1 από 3