Γιώργος Κούρτης, ο “Βοῦς ΕΛΛΑΣ” δημιουργήθηκε, γιατί μόνο όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά

Ο "Βοῦς ΕΛΛΑΣ" είναι ένας νεοσύστατος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής /Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής που ξεκίνησε ως ιδέα τον Ιανουάριο 2023, με στόχο να φέρει κοντά τους εκτροφείς βοοειδών από όλη την Ελλάδα και με επιμονή και οραματισμό, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών, δημιουργήθηκε.

Στο Συνεταιρισμό συμμετέχουν περίπου 50 βοοτροφικές μονάδες που προέρχονται από τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας, αλλά και τα παραθαλάσσια βοσκοτόπια της Βόνιτσας και του Αλμυρού, ενώ καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή περισσότερων μονάδων, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Έτσι, τα μέλη του "Βοῦς ΕΛΛΑΣ" συγκροτούν μια μεγάλη ομάδα κτηνοτρόφων, που διακρίνονται για την αγάπη και το μεράκι για τα κοπάδια τους και όλοι μαζί, εκφράζουν την ολόψυχη και εναγώνια καθημερινή προσπάθειά τους για την αύξηση της ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας του κτηνοτροφικού τομέα.

Μονάδα Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”

Ο Γιώργος Κούρτης, που έχει εκτροφή βοοειδών στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και είναι Αντιπρόεδρος του “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”, αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου, τα οποία, άλλωστε, αποτέλεσαν και την κοινή βάση δημιουργίας του Συνεταιρισμού.

Γιώργο, Καλώς ήρθες!

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κτηνοτρόφος;

ΓΚ: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κτηνοτρόφοι, εκτός των συνθηκών εργασίας (365 μέρες τον χρόνο σε εξωτερικό χώρο) είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η συμπίεση της τιμής του κρέατος, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αβεβαιότητα στην αγορά ζωοτροφών, τόσο ως προς το κόστος αγοράς, όσο και ως προς την επάρκεια της απαιτούμενης ποσότητας, και τέλος, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που ανακύπτουν τον τελευταίο διάστημα.

-Με αφορμή τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αναφέρεις, τα μέλη σας χρησιμοποιούν τεχνολογία καινοτομίας στις μονάδες τους; Με ποιο τρόπο αυτές εκσυγχρονίζονται, ώστε να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα;

ΓΚ: Οι εκτροφείς βοοειδών αγελαίας μορφής, όπως εμείς, τα τελευταία χρόνια ενσωματώνουν όλο και περισσότερο την καινοτομία στις εκμεταλλεύσεις τους. Για παράδειγμα, έχουμε κολάρα GPS, συσκευή ενημέρωσης τοκετού, συστήματα καταχώρισης στατιστικών κοπαδιού, ζωοτροφές bypass κ.α.

Οι τεχνικές μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη διαχείριση που αφορά τη συνεχή παρακολούθηση των παραμέτρων που καθορίζουν την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος, το σιτηρέσιο των ζώων, τη χρήση σύγχρονου και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας εξοπλισμού σε κτήρια κατασκευασμένα με τις κατάλληλες προδιαγραφές (σε ό,τι αφορά τα υλικά, αλλά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά) που λειτουργούν με συστήματα αυτοματισμών, παράλληλα με την καταγραφή των βασικών στοιχείων της μονάδας, την ολοκληρωμένη διαχείριση της κοπριάς κ.α.

-Πως διασφαλίζεται η καλή διαβίωση των ζώων; Με ποιό τρόπο εξασφαλίζεται η εκτροφή ασφαλούς βοείου κρέατος για τον καταναλωτή;

ΓΚ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων διατύπωσε το 2008 τον ακόλουθο ορισμό για την καλή διαβίωση των ζώων: «Ένα ζώο διαβιώνει καλώς όταν είναι υγιές, ζει σε άνετο περιβάλλον, τρέφεται καλά, είναι ασφαλές, μπορεί να εκδηλώσει την έμφυτη [φυσιολογική] συμπεριφορά του και δεν υποφέρει”.  Ακολουθώντας το συγκεκριμένο ορισμό περί της καλής διαβίωσης των ζώων, αλλά και επειδή οι περισσότεροι από μας έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα κτηνιατρικά/φαρμακευτικά πρότυπα διαβίωσης, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και το τελικό προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή ασφαλές.

Μονάδα Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”

-Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2023 τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου (χοίρων, βοοειδών, προβάτων και αιγών) για το έτος 2022, σύμφωνα με τα οποία μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή κατά 6,4% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020. Επίσης, μείωση καταγράφεται στον αριθμό των βοοειδών, ο οποίος μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 2,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Θεωρείτε ότι οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα;

ΓΚ: Πράγματι, υπάρχει μεγάλη μείωση, τόσο στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων, όσο και στον αριθμό των εκτρεφομένων βοοειδών. Αυτό συμβαίνει και λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι βοοτρόφοι και προανέφερα, αλλά και επειδή δε δίνονται σοβαρά κίνητρα στους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμα. Οι συζητήσεις μας καθημερινά περιστρέφονται γύρω από τα έντονα προβλήματα του επαγγέλματος μας και μάλιστα, ο πιο σοβαρός λόγος που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τον Συνεταιρισμό “Βους Ελλάς”, ήταν αυτός, ότι δηλαδή, θέλαμε να μοιραστούμε τα προβλήματα μας, αλλά και να προσπαθήσουμε ενωμένοι να διεκδικήσουμε και να δώσουμε λύσεις σε όσα από αυτά μπορούμε.

-Η νέα ΚΑΠ 2023-2027 έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Θεωρείτε ότι οι παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ μπορούν να ανατρέψουν αυτή την τάση;

ΓΚ: Θεωρητικά, η νέα ΚΑΠ έχει ξεκινήσει να "τρέχει" από 1/1/2023. Έχουμε φυσικά, κάποια δεδομένα για εμάς τους εκτροφείς βοοειδών, όπως το Μέτρο Α,Β,Γ της συνδεδεμένης, αλλά σε σχέση με τα οικολογικά σχήματα το τοπίο είναι ακόμα “θολό”, καθώς ως κτηνοτρόφοι έχουμε να επιλέξουμε μόνο δύο: τη βιολογική και τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, με την πρώτη να είναι μονόδρομος για τους περισσότερους, καθώς η μετακινούμενη έχει πολλές προϋποθέσεις που την καθιστούν ανέφικτη. Αν, για παράδειγμα, είμαστε μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από τα 500 μέτρα στα 1100 μέτρα και απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων, δε δικαιούμαστε ενίσχυση, γιατί η χειμερινή τοποθεσία (600μέτρα) θεωρείται μειονεκτική, ενώ θα έπρεπε να είναι πεδινή. Επίσης, ως προς το Μέτρο Β και Γ υπάρχει ένα κενό, αυτό της εξαίρεσης του 13ου μήνα σφαγής, καθώς δημιουργεί δυσκολίες ,τουλάχιστον ως προς την σφαγή των θηλυκών, ή ακόμα και των ζώων που βρίσκονται σε ηλικία που πρέπει να οδηγηθούν στα σφαγεία.

Πιστεύουμε ότι με συζήτηση και υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα στους Υπευθύνους Φορείς, αυτές οι αστοχίες θα διορθωθούν γιατί διαφορετικά, κινδυνεύει να χαθεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος μας και οι απώλειες στις εκτροφές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες!

Να επισημάνω ότι είμαστε θετικοί στο ότι οι ενισχύσεις πρέπει να προσανατολίζονται στην παραγωγή και στους παραγωγικούς κτηνοτρόφους.

-Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) διαμαρτύρεται ότι ο τρόπος εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων στην κτηνοτροφία δημιουργούν ανισορροπία στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι παράλληλα πλήττονται και από τον τρόπο εφαρμογής της Αναδιανεμητικής. Με ποιούς τρόπους πιστεύετε ότι αυτή η ανισορροπία μπορεί να βελτιωθεί;

ΓΚ: Όλοι οι φορείς μαζί με την ΕΘΕΑΣ, τονίζουμε ότι τα οικολογικά σχήματα έτσι όπως είναι δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των κτηνοτρόφων! Το ίδιο ισχύει και για την αδικία της αναδιανεμητικής!

Βέβαια, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν εντάξουμε και άλλα οικολογικά σχήματα για κτηνοτρόφους, όπως για παράδειγμα την περιδασική βόσκηση που πρότεινε η ΕΘΕΑΣ, ή και άλλα, τα οποία θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να υλοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

-Στην βοοτροφία, η Ελληνική  παραγωγή καλύπτει μόλις το 30% της συνολικής της εγχώριας ζήτησης και για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας γίνονται εισαγωγές. Στην σημερινή εποχή της επισιτιστικής κρίσης και με δεδομένο ότι το κρέας μας έχει καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με ποιους τρόπους θα μπορούσε να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή;  

ΓΚ: Ενδεχομένως, η ελληνική παραγωγή για το βόειο κρέας να καλύπτει ακόμα μικρότερο ποσοστό και από το 30% της εγχώριας ζήτησης και αυτό το λέω, γιατί στο 30% υπολογίζονται και τα "ελληνικής εκτροφής", τα οποία δεν παράγονται στην Ελλάδα ως ζώα και ούτε έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα αμιγώς ελληνικά κρέατα.

Εκτιμούμε ότι η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να στηριχθεί με τα εξής μέτρα:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής (για παράδειγμα, δεν μπορεί το ενσίρωμακαλαμποκιού, που αποτελεί την κύρια τροφή των αγελάδων μας, να καταλήγει στις εταιρείες Βιοαερίου και εμείς να αγοράζουμε σε υψηλότερες τιμές λόγω έλλειψης διαθέσιμης ποσότητας,
  • Εύρεση λύσης στο ζήτημα έλλειψης των απαραίτητων εργατικών χεριών. Πολλές μονάδες έχουν οδηγηθεί στη σφαγή ή έχουν μειώσει το ζωικό τους κεφάλαιο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού,
  • Επαρκή κίνητρα, όπως τα σχέδια βελτίωσης, αλλά με σωστή διάρθρωση, ώστε να μπουν τα κατάλληλα μηχανήματα στις μονάδες μας, τα οποία θα βοηθήσουν, τόσο στη μείωση των ωρών εργασίας, όσο και στη αύξηση της παραγωγής
  • Μείωση της γραφειοκρατίας. Σχεδόν σε κάθε μία μονάδα απασχολείται ένα μέλος της οικογένειάς μας, γιατί οι περισσότερες μονάδες είναι οικογενειακές, προκειμένου να συντονίσει και να εξυπηρετήσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα που κάθε φορά προκύπτουν
  • Αύξηση του προσωπικού των δημοσίων κτηνιάτρων, ώστε να υπάρχει υποστήριξη και καλύτερος κτηνιατρικός έλεγχος στις μονάδες μας
  • Αυστηροποίηση ελέγχων στα κρεοπωλεία ως προς την ύπαρξη ορθών επισημάνσεων "εισαγωγής", “ελληνικής εκτροφής", "ελληνικό" στο κρέας

και τέλος, το πιο σημαντικό από όλα,

  • Επιμόρφωση των κτηνοτρόφων ως προς τις εκτροφές που έχουν. Να επισημάνω ότι στη Γαλλία, για κάθε ράτσα βοοειδούς υπάρχει και αντίστοιχη κτηνοτροφική σχολή για τους παραγωγούς.

-Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ...

ΓΚ: Α! ΕΛΓΑ. Άλλο μεγάλο ζήτημα. Με την ευκαιρία της επικείμενης αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου ΕΛΓΑ, θα πρότεινα τα αιτία της αποζημίωσης να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που αποζημιώνονται τώρα. Για παράδειγμα, χάνονται μοσχάρια από διάρροιες, που αυτή τη στιγμή δεν αποζημιώνονται. Άλλο παράδειγμα, σε μια δυστοκία, αν χαθούν το μοσχάρι και η μάνα, θα αποζημιωθεί μόνο η μάνα. Όμως, το έσοδο στη βοοτροφία κρεατοπαραγωγής είναι το μοσχάρι. Αν χαθεί το μοσχάρι χάνεται και το κέρδος του παραγωγού.

Επίσης, εμείς επιμένουμε στο διαχωρισμό αποζημιώσεων φυτικού και ζωικού κλάδου, δηλαδή να να μην είναι ενιαίο τα ταμείο, αλλά οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής να καταβάλλονται από τις εισφορές των γεωργών και οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου από τις εισφορές των κτηνοτρόφων. Τέλος, αν πραγματικά το Υπ.Α.Α.Τ θέλει να υποστηρίξει τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων, θα μπορούσε να καθιερώσει και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ στα μέλη τους, όπως γίνεται με τη φορολογία.

Μονάδα Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”

-Σχετικά με τη κτηνοτροφία/ βοοτροφία τι είναι αυτό που η Πολιτεία και ειδικότερα το αρμόδιο Υπουργείο δε γνωρίζει ή δεν καταλαβαίνει;

ΓΚ: Στο ΥΠΑΑΤ δεν γνωρίζουν τα βαθύτερα προβλήματα και την επαγγελματική καθημερινότητα των πραγματικών παραγωγών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που επί 365 μέρες τον χρόνο από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στο στάβλο τους.

Οι παλιοί κτηνοτρόφοι έλεγαν ότι όσοι ασχολούνται με τα ζώα έχουν μια γεύση γλυκιάς πίκρας...και έτσι είναι.

Ας έρθει ένας να περάσει ένα 24ώρο μαζί μας για να κατανοήσει ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν.

Στο Υπουργείο Εργασίας, για τον ίδιο λόγο, δεν μπορούν να εξισώσουν τη σύνταξη του Αγρότη και του Κτηνοτρόφου με την Εθνική Σύνταξη. Οι κτηνοτρόφοι εμπίπτουν στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, καθώς δουλεύουν αδιάκοπα, με πλήρη απασχόληση 365 ημέρες χωρίς άδεια, χωρίς αργία, χωρίς γιορτές!

-Εκτός της πολιτείας και των Υπουργείων, υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν και οι καταναλωτές;

ΓΚ: Το ελληνικό κρέας έχει τόσο πολύ καλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί εύκολα να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο του καταναλωτή. Η διατροφή των ζώων στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια των ελληνικών βουνών στα οποία υπάρχει τεράστια ποικιλία χλωρίδας, που προσδίδει στο κρέας νοστιμιά και υψηλή θρεπτική αξία.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να προτιμούν κρέατα εγχώριας προέλευσης και η σωστή τοποθέτηση του δικού μας προϊόντος στα ψυγεία των κρεοπωλείων, ώστε να διαφοροποιείται από το εισαγόμενο ξένο.

Μονάδα Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”

Ευχαριστούμε πολύ! Ευχόμαστε ο Συνεταιρισμός “Βοῦς ΕΛΛΑΣ” να επιτύχει τους στόχους του και να αποδειχτεί δράση αισιοδοξίας και αποτελεσματικότητας  για την επόμενη ημέρα του κλάδου.

 

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Cookie χρήστη
Web
Accept
Decline
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline