Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ξεκίνησε ως πυλώνας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για την επίτευξη της οποίας αναθεωρήθηκε έξι φορές τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα προετοιμάζεται να αναθεωρηθεί ακόμα μία, καθώς είναι εμφανής η αδυναμία των κρατών μελών και της Επιτροπής να συμφωνήσουν στη διαχείριση μιας εκ των βασικών προκλήσεων της εποχής μας: τη μετατροπή της γεωργίας σε αγρο”κουλτούρα” συμβατή με τους ανθρώπους, το κλίμα, τη φύση.

Αφορμή για τη νέα αναθεώρηση αποτέλεσαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, όπου τους τελευταίους μήνες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, βγήκαν θυμωμένοι στους δρόμους για να φωνάξουν “Ως Εδώ!”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικτυακή έρευνα με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας για τους αγρότες που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ καθώς και από άλλους κανόνες για τα τρόφιμα και τη γεωργία, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο όσο και με τις υποχρεώσεις καταγραφής και αναφοράς που συνδέονται με αυτούς.

Η έρευνα είναι ανοιχτή από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν ήδη μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ διεξοδική ανάλυση θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Το 2019, η Ολλανδία εισήλθε στη λεγόμενη “κρίση εκπομπών αζώτου”, όταν με γνωμοδότησή του το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας, έκρινε ότι η υπάρχουσα πολιτική εκπομπών αζώτου παραβίαζε την εθνική νομοθεσία και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των ευάλωτων φυσικών οικοσυστημάτων και βιοτόπων. Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) κατονόμαζε τους αγρότες ως υπεύθυνους για το 46% των εκπομπών αζώτου, κυρίως λόγω της κοπριάς βοοειδών, τονίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του αζώτου στο ολλανδικό έδαφος.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια  περιορισμού της γεωργικής ρύπανσης, κατέθεσε πρόταση μεταρρυθμίσεων ύψους 24,3 δισ. ευρώ για να μειωθεί κατά το ήμισυ το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, γεγονός που πυροδότησε τις διαμαρτυρίες των Ολλανδών αγροτών (boerenprotesten).

Το GIview (ΕΔΩ) είναι μια σύγχρονη πύλη διεπαφής για Γεωγραφικές Ενδείξεις (GI), η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) που προστατεύονται εντός της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των Γεωγραφικών Ενδείξεων χωρών εκτός ΕΕ, που όμως προστατεύονται σε επίπεδο ΕΕ μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών), καθώς και Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ που προστατεύονται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Το GIview αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) και του EUIPO. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πλήρη και αξιόπιστα καταχωρημένα δεδομένα για τα προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ ο EUIPO είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη διάδοση του συγκεκριμένου εργαλείου.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ακαρπίας των ελαιοδέντρων έχουν κατατεθεί σειρά επερωτήσεων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τον να απαντήσει ως προς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών που πλήττονται. 

Συγκεκριμένα, για τις ελαιοποιήσιμες ελιές, με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται πτώση παραγωγής κατά 60% για την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2022-2023.

Ειδικότερα, για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται η παραγωγή να φτάσει τους 31.000 τόνους, όταν την προηγούμενη περίοδο ήταν 45.000 τόνους, δηλαδή μειωμένη κατά 13.000 τόνους και στους τρεις νομούς: Αχαία, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Η μεγαλύτερη μείωση, περίπου 8.000 τόνους αναμένεται στην Ηλεία, η περιοχή της οποίας όμως, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται πανελλαδικά σε αυτές που αναμένεται να έχουν καλή ποσοτική παραγωγή για φέτος.

Σελίδα 1 από 2

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login