
Γυναικοκτονία: Tίποτα δεν θα Aλλάξει, αν δεν Aλλάξει Tίποτα
14 Νοεμβρίου 2024

Ανισότητες στην Ελλάδα
07 Νοεμβρίου 2024

Το απρόβλεπτο των υψηλών θερμοκρασιών
13 Ιουλίου 2024

Είναι νόμιμη η μαριχουάνα στη Γερμανία;
07 Απριλίου 2024
Η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» της Πράσινης Συμφωνίας αποτέλεσε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός δίκαιου, υγιεινού και περιβαλλοντικά βιώσιμου συστήματος τροφίμων, μέσω της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, της προώθησης της βιοποικιλότητας και της διασφάλισης βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών και οι εξωτερικές πιέσεις – ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ – οδήγησαν σε νέες συζητήσεις και αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται συνεχώς, για τους αυστηρούς κανονισμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής, οι οποίοι θεωρούνται υπερβολικοί, καθώς επιβαρύνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αγροτικού κλάδου με την πολύπλοκη γραφειοκρατία και τους ανέφικτους περιβαλλοντικούς στόχους.
Η επέκταση της διαμαρτυρίας των αγροτών, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των κυβερνήσεων των κρατών μελών, ταρακούνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ώθησε να μετακινηθεί από τις αρχικές της θέσεις, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην απλούστευση των κανονισμών και στην ενίσχυση της παραγωγής.
Μια πρόσφατη μελέτη, που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκπονήθηκε από το INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food and Environment) και το IDDRI (Institute for Sustainable Development and International Relations), παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της τρέχουσας ΚΑΠ (2023–2027), ενώ προετοιμάζει το πλαίσιο συζήτησης για την επόμενη (2028-2034).
Ειδικότερα, η μελέτη- Η επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ:Οι μεταβλητές της εξίσωσης (πατήστε ΕΔΩ) (Ιανουάριος, 2025) εξετάζει εάν η ΚΑΠ 2023–2027 θα μπορέσει τελικά, να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της, ειδικά στους τομείς της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της αγροτικής ανάπτυξης και της οικονομικής στήριξης των αγροτών. Βάσει αυτής της ανάλυσης, προτείνονται εναλλακτικές πορείες για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2028-2034), ώστε ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη να κινηθεί προς ένα περισσότερο βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον.
Στην ενότητα Structural data on Agriculture της DG Agri, παρουσιάζεται ένα επικαιροποιημένο σύνολο δεδομένων με τους διαρθρωτικούς δείκτες της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση-EE(27)- όπως απεικονίζονται σε 34 σελίδες.
Στους δείκτες αυτούς περιλαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες για τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το μέγεθος, την εκπαίδευση των αγροτών, τη συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο, την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, κ.α., ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια συγκριτική επισκόπηση του αγροτικού τομέα στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα παρατηρούνται τα εξής:
Στο άρθρο Συγκρούσεις ΕΕ και Τουρκίας για την ευζωία των ζώων στα σύνορα της Βουλγαρίας, το Politico αναφέρεται σε πρόσφατα περιστατικά που έφεραν στο προσκήνιο σοβαρές ανησυχίες κακομεταχείρισης των ζώων που μεταφέρονται, ιδιαίτερα στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας. Υπάρχουν αναφορές ότι κατά τη μεταφορά τους συνωστίζονται σε ανεπαρκείς και στενούς χώρους όπου επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού και τροφής. Η διασυνοριακή μεταχείριση των ζώων προκαλεί έντονη κριτική και δημιουργεί εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Η ΕΕ βρίσκεται τώρα υπό πίεση προκειμένου να εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς ευζωίας για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων, σε συνδυασμό με την ενταντικοποίηση των επιθεωρήσεων, ώστε να αποτραπούν ζητήματα κακοποίησης των ζώων.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ξεκίνησε ως πυλώνας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για την επίτευξη της οποίας αναθεωρήθηκε έξι φορές τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα προετοιμάζεται να αναθεωρηθεί ακόμα μία, καθώς είναι εμφανής η αδυναμία των κρατών μελών και της Επιτροπής να συμφωνήσουν στη διαχείριση μιας εκ των βασικών προκλήσεων της εποχής μας: τη μετατροπή της γεωργίας σε αγρο”κουλτούρα” συμβατή με τους ανθρώπους, το κλίμα, τη φύση.
Αφορμή για τη νέα αναθεώρηση αποτέλεσαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, όπου τους τελευταίους μήνες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, βγήκαν θυμωμένοι στους δρόμους για να φωνάξουν “Ως Εδώ!”
Σελίδα 1 από 2