
Πλημμύρες στη Θεσσαλία_ Λένε για μας...
14 Σεπτεμβρίου 2023

Στατιστική Καθημερινότητας: Τιμές Βενζίνης Αύγουστος 2023
12 Αυγούστου 2023
Το GIview (ΕΔΩ) είναι μια σύγχρονη πύλη διεπαφής για Γεωγραφικές Ενδείξεις (GI), η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) που προστατεύονται εντός της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των Γεωγραφικών Ενδείξεων χωρών εκτός ΕΕ, που όμως προστατεύονται σε επίπεδο ΕΕ μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών), καθώς και Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ που προστατεύονται σε χώρες εκτός ΕΕ.
Το GIview αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) και του EUIPO. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πλήρη και αξιόπιστα καταχωρημένα δεδομένα για τα προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ ο EUIPO είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη διάδοση του συγκεκριμένου εργαλείου.
Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ακαρπίας των ελαιοδέντρων έχουν κατατεθεί σειρά επερωτήσεων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τον να απαντήσει ως προς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών που πλήττονται.
Συγκεκριμένα, για τις ελαιοποιήσιμες ελιές, με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται πτώση παραγωγής κατά 60% για την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2022-2023.
Ειδικότερα, για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται η παραγωγή να φτάσει τους 31.000 τόνους, όταν την προηγούμενη περίοδο ήταν 45.000 τόνους, δηλαδή μειωμένη κατά 13.000 τόνους και στους τρεις νομούς: Αχαία, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Η μεγαλύτερη μείωση, περίπου 8.000 τόνους αναμένεται στην Ηλεία, η περιοχή της οποίας όμως, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται πανελλαδικά σε αυτές που αναμένεται να έχουν καλή ποσοτική παραγωγή για φέτος.
ΟΣΔΕ έτους 2023- 25 Αυγούστου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χωρίς ποινή
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τις 14.07.2023, στο σύστημα καταχώρησης της ΕΑΕ 2023, έχουν οριστικοποιηθεί 95.564 δηλώσεις-αιτήσεις.
Σε συνέχεια διεκπεραίωσης των ενεργειών που απαιτούνται, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίευσε στις 19 Ιουλίου 2023, την εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων βάσει Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αιτήσεων έτους 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ χωρίς ποινή, ορίζεται η Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023. Μετά την ημερομηνία αυτή, επιβάλλεται ποινή, 1% ανά εργάσιμη ημέρα, επί των ποσών για δηλώσεις που θα οριστικοποιηθούν εκπρόθεσμα. Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 19 Σεπτεμβρίου θεωρούνται μη αποδεκτές, ενώ μετά από τις 19.09.2023, οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες.
Την Παρασκευή 21/7/2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου οδηγιών σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης Ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα έτους 2023 (eco schemes).
“Παράγω”, είπε, “βιοδυναμικό Premium παρθένο ελαιόλαδο”. “Βιοδυναμικό ή οικολογικό;” τη ρώτησα. “Και οικολογικό και βιοδυναμικό, δοκίμασε” και έβαλε μια μικρή ποσότητα σε ένα γυάλινο ποτήρι. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού έβαλα στο στόμα μου το ελαιόλαδο που παράγει στο βιοδυναμικό ελαιώνά της και είχε πράγματι, άρωμα φύσης και γεύση εξ ουρανού. Αποτελεί άραγε, αυτό το άρωμα του φρέσκου φύλλου και η κοσμική γεύση που απόλαυσα αποτέλεσμα της βιοδυναμικής γεωργίας, που με τόση περηφάνια έλεγε ότι εφαρμόζει; Και έχοντας αυτή την απορία στο μυαλό, ξεκίνησα να το ψάχνω.
Η βιοδυναμική γεωργία είναι μια βιολογική μέθοδος καλλιέργειας που προσεγγίζει ολιστικά και πνευματικά τη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Η μέθοδος αναπτύχθηκε ύστερα από μια σειρά γεωργικών διαλέξεων που έδωσε ο Αυστριακός φιλόσοφος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Joseph Lorenz Steiner, 1861 – 1925) γνωστός, για την ίδρυση του πνευματικού κινήματος της Ανθρωποσοφίας, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στον πνευματικό κόσμο μέσω της γνώσης τους.
Ο "Βοῦς ΕΛΛΑΣ" είναι ένας νεοσύστατος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής /Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής που ξεκίνησε ως ιδέα τον Ιανουάριο 2023, με στόχο να φέρει κοντά τους εκτροφείς βοοειδών από όλη την Ελλάδα και με επιμονή και οραματισμό, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών, δημιουργήθηκε.
Στο Συνεταιρισμό συμμετέχουν περίπου 50 βοοτροφικές μονάδες που προέρχονται από τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας, αλλά και τα παραθαλάσσια βοσκοτόπια της Βόνιτσας και του Αλμυρού, ενώ καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή περισσότερων μονάδων, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Έτσι, τα μέλη του "Βοῦς ΕΛΛΑΣ" συγκροτούν μια μεγάλη ομάδα κτηνοτρόφων, που διακρίνονται για την αγάπη και το μεράκι για τα κοπάδια τους και όλοι μαζί, εκφράζουν την ολόψυχη και εναγώνια καθημερινή προσπάθειά τους για την αύξηση της ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας του κτηνοτροφικού τομέα.
Μονάδα Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής “Βοῦς ΕΛΛΑΣ”
Σελίδα 1 από 2