Η πλωτή φάρμα στο Ρότερνταμ

Πόσο πιθανό είναι, σε μια ευρωπαϊκή πόλη με έντονη αστική κουλτούρα και ένα από τα μεγαλύτερα και πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, να υπάρχει μια πλωτή φάρμα με παραγωγικά ζώα;

Φαντάζει σχεδόν απίθανο, αλλά στο Ρότερνταμ και συγκεκριμένα στο παλιό λιμάνι της πόλης, η Minke και ο Peter van Wingerden δημιούργησαν μια πλωτή φάρμα βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, στην οποία φιλοξενούνται καμιά σαρανταριά αγελάδες Holstein-Friesian.

Το αγρόκτημα “γεννήθηκε” ως ιδέα, στο πλαίσιο μιας αειφορικής προσέγγισης της αστικής γεωργίας και σήμερα αποτελεί ένα μικρής κλίμακας καινοτόμο πρότζεκτ κυκλικής οικονομίας, που προωθεί την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή διαβίωση των ζώων και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Η φάρμα, στην οποία, εκτός των van Wingerden απασχολούνται 40 περίπου εθελοντές, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συλλέγει το νερό της βροχής, το οποίο φιλτράρει και επαναχρησιμοποιεί στις δραστηριότητές της. Αξιοποιεί τα τοπικά υπολείμματα τροφίμων για να ταΐσει τα βοοειδή της και επεξεργάζεται την παραγόμενη κοπριά που πωλείται ως οργανικό λίπασμα κομπόστ. Εκτός από την εξειδίκευσή της στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει επίσης αναπτύξει ένα σύστημα κάθετης καλλιέργειας φυτών, στο οποίο καλλιεργούνται μαρούλι wasabi, σπανάκι, βασιλικός, κόλιανδρος, μέντα, κ.α., με πρόβλεψη επέκτασής του στο μέλλον.

Η πλωτή κτηνοτροφική μονάδα διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αποτελεί το στάβλο, το δεύτερο, το χώρο δράσης του ρομπότ κοπριάς, που τη “ρουφάει” και τη μεταφέρει στο διαχωριστή για παραγωγή κομπόστ και το τρίτο, είναι εφοδιασμένο με δεξαμενές για τη συλλογή του νερού της βροχής.

Επιπλέον, έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινείται σύμφωνα με την παλίρροια, ανεβοκατεβαίνοντας με τη στάθμη του νερού, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική στις έντονες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις πλημμύρες, και ταυτόχρονα  είναι σχεδόν ενεργειακά αυτάρκης, αφού παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία της από ηλιακούς συλλέκτες που “επιπλέουν” σε μια πλωτή πλατφόρμα ακριβώς δίπλα της.

Η ευημερία των ζώων τίθεται στο επίκεντρο της εκτροφής και για το λόγο αυτό κάθε αγελάδα έχει το δικό της σταβλικό χώρο στη φάρμα, ενώ μπορεί ακόμα να περιπλανηθεί ελεύθερα στην ξηρά, σε ένα γειτονικό χωράφι.

Οι αγελάδες τρέφονται με σιτηρέσια ολικής ανάμειξης (TMR) και υπολείμματα τροφίμων από κοντινές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, τα οποία συμμετέχουν με αναλογία 30% σανό (ξηρό χόρτο) που προέρχεται από καλλιέργειες γύρω από το Ρότερνταμ, 30% υπολειμμάτων βύνης από την τοπική ζυθοποιία, 30% υποπροϊόντων απόσταξης, ξηρών κόκκων απόσταξης (DDGS) που προέρχονται από την Alco Energy (το μεγαλύτερο βιοδιυλιστήριο στην Ευρώπη) και 10%  διατροφικά υπολείμματα, κυρίως λαχανικά, από την πόλη.

Κάθε χρόνο, η πλωτή φάρμα παράγει περίπου 320.000 λίτρα νωπό γάλα, το οποίο πωλείται στην τοπική αγορά, ελαχιστοποιώντας τη μεταφορά των τελικών προϊόντων και κατ’ επέκταση, το αποτύπωμα άνθρακα που εκπέμπει.

Ένα μικρό κατάστημα στη στεριά επιτρέπει στους ντόπιους να αγοράζουν γάλα, βούτυρο, γιαούρτι, βουτυρόγαλα και τυρί απευθείας από την πηγή, ενώ πραγματοποιούνται τακτικά  ομαδικές περιηγήσεις επισκεπτών στο αγρόκτημα.

Η πλωτή φάρμα στο Ρότερνταμ (VIDEO Freethink -Floating Farm Takes Sustainable Agriculture to the Next Level)

Ωστόσο, το αγρόκτημα έχει δεχτεί κριτική από τοπικούς ακτιβιστές που εκφράζουν την ανησυχία τους για την καλή διαβίωση των ζώων. Μάλιστα, το Κόμμα για τα Ζώα (Party for the Animals, PvdD) κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της πλωτής κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, ύστερα από την πτώση και δεύτερης αγελάδας στο νερό, για τη διάσωση της οποίας υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, χωρίς ωστόσο, το αίτημα να γίνει αποδεκτό.

ΟΥΠΣ! Η διάσωση (VIDEO Koe te water bij Floating Farm Gustoweg Rotterdam)

Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο POLITICO, το  Κόμμα για τα Ζώα (PvdD) αμφισβητεί επίσης, τους ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του πλωτού αγροκτήματος, υποστηρίζοντας ότι η εντατική γαλακτοκομία δεν είναι φιλική προς το κλίμα και ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά. Μάλιστα, ένα μέλος του κόμματος, χαρακτήρισε το εγχείρημα «κόλπο δημοσίων σχέσεων» και «κόλπο μάρκετινγκ από την κτηνοτροφική βιομηχανία».

Παρά ταύτα, η υπεύθυνη εταιρεία διαχείρισης της πλωτής φάρμας, Beladon, δήλωσε ότι η καλή διαβίωση των ζώων αποτελεί την κύρια προτεραιότητά της, επισήμανε τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία της και τόνισε ότι είναι μια από τις πιο φιλικές προς τα ζώα φάρμες στην Ευρώπη.  

Η φωτογραφία στο άρθρο προέρχεται από το Floating Farm Rotterdam και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο Goldsmith

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login