Το απρόβλεπτο των υψηλών θερμοκρασιών

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ 2013 και 2023 ήταν 1,19°C-1,22°C υψηλότερη από τη προβιομηχανική περίοδο, γεγονός που την καθιστά την θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί.

Ειδικότερα, το ίδιο χρονικό διάστημα η μέση ετήσια θερμοκρασία στις ευρωπαϊκές χερσαίες περιοχές ήταν 2,12- 2,19°C υψηλότερη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μάλιστα, οι προβλέψεις από την πρωτοβουλία CMIP (Coupled Model Intercomparison Project: Διεθνές Έργο Μοντελοποίησης Κλίματος) δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες σε όλες τις χερσαίες περιοχές της Ευρώπης θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό. Υψηλότερη αύξηση της θερμοκρασίας προβλέπεται στη βορειοανατολική Ευρώπη, τη βόρεια Σκανδιναβία και τις εσωτερικές περιοχές των μεσογειακών χωρών, ενώ χαμηλότερη αύξηση αναμένεται στη δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη δυτική Γαλλία, τις χώρες της Μπενελούξ και τη Δανία.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, αναφέρει ότι ο καιρός καθίσταται λιγότερο προβλέψιμος στα θερμότερα κλίματα.

Είναι τόσο σοβαρό αυτό; Προφανώς, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει εκτιμήσει ότι τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από την πρόβλεψη του καιρού ανέρχονται σε τουλάχιστον 160 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι όταν η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο-ακόμη και κατά μερικούς βαθμούς Κελσίου- επικρατεί χάος στα κλιματικά μοντέλα, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται το όριο των προβλέψεων θερμοκρασίας, ανέμων και βροχοπτώσεων.

Έτσι, με την αύξηση της θερμοκρασίας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη της Γης διαπιστώνονται περισσότερα σφάλματα στα μοντέλα πρόβλεψης καιρού. Αυτό φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη ατμοσφαιρικών στροβίλων στην τροπόσφαιρα, δηλαδή στο στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο αέρας στην επιφάνεια του πλανήτη είναι θερμότερος, οι αλλαγές στην κατακόρυφη διάταξη μεταξύ θερμού και κρύου στην ατμόσφαιρα τροφοδοτούν ταχύτερη ανάπτυξη ατμοσφαιρικών στροβίλων .

«Όταν οι στρόβιλοι αναπτύσσονται πιο γρήγορα, τα μοντέλα φαίνεται να χάνουν την αίσθηση των αρχικών συνθηκών πολύ γρήγορα. Και αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο της πρόβλεψης στενεύει», επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής δημοσίευσης, Aditi Sheshadri .

Μήπως γι’ αυτό τα κλιματικά μοντέλα για το 2023 στην πραγματικότητα απέτυχαν να προβλέψουν τις υπερβολικές θερμοκρασίες το συγκεκριμένο έτος;  

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας το 2023 ξεπέρασε όλα τα κλιματικά μοντέλα, τα οποία δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το πόσο δραματικά θα ανέβαιναν οι θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus, το 2023 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που όλες οι μέρες του έτους ήταν θερμότερες κατά 1°C σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900. Σχεδόν το 50% των ημερών ήταν θερμότερο κατά 1,5°C από τα επίπεδα του 1850-1900 και δύο ημέρες τον Νοέμβριο ήταν, για πρώτη φορά, θερμότερες κατά 2°C .

Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ορίζει τον μακροπρόθεσμο στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και με βάση τα παραπάνω, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ζούμε ήδη στη μετά -τη συμφωνία του Παρισιού, εποχή και χωρίς δραστικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, το όριο των 2°C θα έχει ήδη ξεπεραστεί πολύ πριν από το 2050.

 

MONONEA (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login