
Γυναικοκτονία: Tίποτα δεν θα Aλλάξει, αν δεν Aλλάξει Tίποτα
14 Νοεμβρίου 2024

Ανισότητες στην Ελλάδα
07 Νοεμβρίου 2024

Το απρόβλεπτο των υψηλών θερμοκρασιών
13 Ιουλίου 2024

Είναι νόμιμη η μαριχουάνα στη Γερμανία;
07 Απριλίου 2024
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, European Drought Observatory (EDO) δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2023 την Έκθεση για την ξηρασία στην Ευρώπη, με αναφορά στις συνέπειες του εξαιρετικά ξηρού και ζεστού χειμώνα το 2022 και κρίσιμες προβλέψεις για τους υδάτινους πόρους στην Ευρώπη το έτος 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι θερμότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες που επικράτησαν για μια σειρά εβδομάδων έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της υγρασίας του εδάφους και ανωμαλίες στις ροές των ποταμών, ειδικά στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βόρεια Ιταλία και προβλέπεται ότι η Ευρώπη και η περιοχή της Μεσογείου ενδεχομένως να βιώσουν ακόμα ένα ακραίο καλοκαίρι από πλευράς θερμοκρασιών και φέτος.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αγροτική ξηρασία, μέσω της χρήσης του Συνδυασμένου Δείκτη Ξηρασίας (CDI), ο οποίος προσδιορίζει περιοχές όπου η βλάστηση έχει ήδη επηρεαστεί από συνθήκες ξηρασίας. Ο δείκτης βασίζεται στη σχέση αιτίου- αποτελέσματος για τη γεωργική ξηρασία, όπου η έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγεί σε έλλειμμα εδαφικής υγρασίας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας της βλάστησης.
Υπό το φόβο των δυσμενών προβλέψεων, τα κράτη που πλήττονται περισσότερο καλούνται να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης.
Στη Γαλλία, ήδη από τον Φεβρουάριο 2023, το Υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε να σχεδιάζει πιθανές ελλείψεις νερού την άνοιξη και το καλοκαίρι με προτεραιότητα την εξασφάλιση πόσιμου νερού. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους αγρότες να μειώσουν την κατανάλωση νερού έως και στο μισό.
Το Reuters αναφέρει ότι η Ιταλία υπέστη τη σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών το 2022 και ο ξηρός χειμώνας έχει εγείρει ανησυχία ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Προς αντιμετώπιση του επικείμενου κινδύνου, η κυβέρνηση διόρισε έναν επίτροπο για να ηγηθεί μιας ειδικής ομάδας από ανώτερους αξιωματούχους που θα διαχειριστούν την κρίση, δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση έρευνας και επενδύσεων για τη χρήση νέων μεθόδων στάγδην και υπόγειας άρδευσης, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, καθώς οι διαρροές σωλήνων αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού κατά μέσο όρο το 41,2% του νερού χάνεται από το εθνικό δίκτυο πριν ακόμα φτάσει στις βρύσες.
Με την ξηρασία να επηρεάζει έως τώρα το 80% της ισπανικής υπαίθρου, η Ισπανία, όπως δημοσίευσε το Politico, ενέκρινε πακέτο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων, εκ των οποίων το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων υποδομών ύδρευσης, κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων και τη μείωση των τιμολογίων νερού για τους αγρότες.
Μάλιστα, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, προβλέπεται προβλέπεται κρατική ενίσχυση 784 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος 636 εκατ. ευρώ, να διατίθεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και της μελισσοκομίας.
Με το 90% της ηπειρωτικής Πορτογαλίας να υποφέρει από ξηρασία και με δεδομένο ότι η παραγωγή δημητριακών και η κτηνοτροφία είναι μεταξύ των τομέων που ζημιώνονται περισσότερο, η υπουργός Γεωργίας της χώρας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταθερή υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Στην Ελλάδα, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστάθηκε ad hoc ομάδα εργασίας, με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης διψάνε, η ΔΕΗ υπό την απειλή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια εν μέσω καλοκαιριού ζητά την άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών των ΤΟΕΒ, οι ΤΟΕΒ καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, τα δικαστήρια εκδίδουν προσωρινές αποφάσεις επανασύνδεσης και οι αγρότες διαμαρτύρονται, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας, καλώντας το ΥπΑΑΤ να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος.
Μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά απαιτητική κατάσταση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στην Βουλή για τη νέα εθνική στρατηγική για το νερό στην χώρα μας, που θα περιλαμβάνει: α) την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, που μέχρι σήμερα εφαρμόζουν απαρχαιωμένους νόμους που εκδόθηκαν το 1958 και β) την υλοποίηση του Προγράμματος Εγγειοβελτιωτικών Έργων -ΥΔΩΡ 2.0, προϋπολογισμού 4 δισ €, το οποίο θα αρδεύσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης.
Ίδωμεν.
Εικόνα: European Union, Copernicus Sentinel
https://www.copernicus.eu/en/media/image-day-gallery/europe-struck-severe-drought