Κάντο όπως η Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, που το έτος 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Wageningen, οι εξαγωγές του κλάδου έφτασαν τα 122,3 δις ευρώ.

Η εντατική γεωργία όμως, ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στο περιβάλλον, καθώς ευθύνεται για τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών αερίων που καταγράφτηκαν στη χώρα.  Επί αυτού, ο  Ολλανδός Υπουργός Φύσης και Πολιτικής Αζώτου, Christianne van der Wal-Zeggelink δήλωσε στο Bloomberg, ότι  απαιτούνται σημαντικές δράσεις για την προστασία της φύσης, εστιάζοντας στη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών, κυρίως οξείδιο του αζώτου και αμμωνίας, κατά 50%  έως το 2030.

Έτσι, θέτοντας στο επίκεντρο τα  βοοειδή και τα λιπάσματα, που θεωρούνται  βασικές πηγές εκπομπών αζώτου, η Ολλανδία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο καθεστώτα, με την ονομασία  LBV και LBV plus, η εφαρμογή των οποίων θα αποζημιώσει κτηνοτρόφους που εθελοντικά θα “σφραγίσουν” οριστικά τις κτηνοτροφικές τους μονάδες που χωροθετούνται σε χαρακτηρισμένες περιοχές Natura 2000.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος LBV, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, οι αγρότες που θα δεχτούν να κλείσουν τις ιδιόκτητες μονάδες εκτροφής βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, χοίρων και πουλερικών και οι οποίες χωροθετούνται σε περιοχές που έχουν ορισμένα ελάχιστα επίπεδα φορτίου εναπόθεσης αζώτου ανά έτος, θα λάβουν ως αντιστάθμισμα, άμεση επιχορήγηση που θα καλύπτει έως και το 100% των ζημιών.

Το καθεστώς LBV plus, προϋπολογισμού 975 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά επίσης κτηνοτρόφους που εκτρέφουν βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, χοίρους και πουλερικά και, επιπλέον, σε αγρότες που εκτρέφουν μόσχους. 

Βάσει αυτού, θα δοθεί ενίσχυση με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη έως και 100% των ζημιών που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα δεχτούν να κλείσουν τις μονάδες τους, και αφορούν κυρίως την απώλεια των δικαιωμάτων παραγωγής, καθώς και το κόστος κατεδάφισης.

Επισημαίνεται, ότι όσοι δικαιούχοι ενταχθούν στα δύο αυτά μέτρα, θα εγγυηθούν ότι το κλείσιμο της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης  είναι οριστικό και μη αναστρέψιμο και ότι δεν θα ξεκινήσουν την ίδια δραστηριότητα, οπουδήποτε στην Ολλανδία ή εντός της ΕΕ.

Ύστερα από την ανακοίνωση των μέτρων και παρά τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των αγροτών, η κυβέρνηση κατέθεσε τα παραπάνω μέτρα μείωσης του αζώτου στην ΕΕ.

Κατόπιν, η Επιτροπή αξιολόγησε τα καθεστώτα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως το άρθρο 107 (3γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (‘TFEU') και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες Οδηγίες 2023 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές και τα ενέκρινε.

Μάλιστα, η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, προϋπολογισμού 1,47 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις προστατευόμενες περιοχές και θα προωθήσουν μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή στον κτηνοτροφικό τομέα, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

State aid: Commission approves €1.47 billion Dutch schemes ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Aκολούθως, πριν λίγες μέρες, τον Ιούλιο 2023, η ολλανδική κυβέρνηση ενέκρινε μια συμφωνία ορόσημο, που επιτρέπει τη διενέργεια δοκιμών ασφάλειας, γεύσης και διατροφικής εγκυρότητας καλλιεργημένου κρέατος, πριν από την είσοδο του στην αγορά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, θα αναπτυχθεί ένας πρακτικός κώδικας μεταξύ της Ολλανδικής κυβέρνησης, των εταιρειών παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος, Meatable και Mosa Meat και του αντιπροσώπου του κλάδου, HollandBio, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το Cellurar Agriculture Netherlands, ένα Ίδρυμα, που αποτελεί κέντρο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης κοινότητας 34 πλέον οργανισμών (εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, ΜΚΟ, νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανία, κλ) που έχει αναλάβει το συντονισμό της κυτταρικής γεωργίας, δηλαδή της τεχνολογίας που επιτρέπει την παραγωγή τροφής, κρέατος, γάλακτος κλπ, απευθείας στο εργαστήριο, με κύτταρα που πολλαπλασιάζονται απεριόριστα.

Υπό αυτή την εξέλιξη, οι εταιρείες Mosa Meat and Meatable, πρωτοπόρες στην παραγωγή συνθετικών τροφίμων στην Ολλανδία, χαιρέτησαν τη συμφωνία που επιτρέπει τις «γευστικές δοκιμές», οι οποίες, άλλωστε,  θα πρέπει να προηγούνται της έγκρισης των τροφίμων που καλλιεργούνται στα εργαστήριά τους για να τοποθετηθούν στη συνέχεια στα ράφια της αγοράς.

Να επισημανθεί ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα διαθέσει 60 εκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης, για να υποστηρίξει την κυτταρική γεωργία και την τεχνολογία παραγωγής ζωικών προϊόντων, όπως κρέατος και πρωτεϊνών γάλακτος απευθείας από ζωικά και μικροβιακά κύτταρα, με συντονιστή το Ίδρυμα Cellurar Agriculture Netherlands. Αποτελεί ίσως, τη μεγαλύτερη εθνική κρατική επιχορήγηση στον κόσμο για τον τομέα της κυτταρικής γεωργίας. Μάλιστα, εκτός από την επιχορήγηση 60 εκατ. ευρώ, αναμένεται επιπλέον συγχρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό της  παρέμβασης στα 85 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μια σταδιακή ανάπτυξη του κλάδου,  με αναμενόμενη αύξηση κερδών περίπου 1,25- 2,0 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050, με ατυτόχρονα σημαντικά παγκόσμια οφέλη για το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία, όπως για παράδειγμα, την αποτροπή εκπομπών ~1,8 Mton CO2-eq. και 15- 20 kton αμμωνίας ετησίως.

Για τη Cellurar Agriculture Netherlands ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αυτά τα ενδιαφέροντα λαμβάνουν χώρα στην Ολλανδία και αυτά καταγράφονται ως τάσεις, επί των οποίων, θα πρέπει στην Ελλάδα και να προβληματιστούμε και να προετοιμαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στον αγροτικό τομέα και είναι προ των πυλών.

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login