Ευρωβαρόμετρο:  η ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει οφέλη. Τι λένε οι Έλληνες;

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, η κλιματική αλλαγή θεωρείται το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις μέρες μας.

Συγκεκριμένα, το 77% όλων των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή – κατατάσσοντας τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής μεταξύ 7 και 10 σε μια κλίμακα έως το 10.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες σε  ποσοστό  90%  θεωρούν την κλιματική αλλαγή ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σε σύγκριση όμως με άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος,  κατατάσσεται στην τρίτη θέση (44%), ύστερα από την φτώχεια (70%) και την οικονομική κατάσταση (64%).  

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (56%), οι εθνικές κυβερνήσεις (56%), οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία (53%) είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 35% θεωρεί τον εαυτό του προσωπικά υπεύθυνο. 

Οι Έλληνες ξεφεύγουν αρκετά από το μέσο όρο, καθώς θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (73%), οι εθνικές κυβερνήσεις (74%), οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία (73%) είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 32% θεωρεί τον εαυτό του προσωπικά υπεύθυνο.

Αναφορικά με τις ατομικές ενέργειες που ο κάθε πολίτης  θα μπορούσε να κάνει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, από μια σειρά πολλαπλών επιλογών, οι Έλληνες ερωτηθέντες απαντούν ότι θα μπορούσαν να εστιάσουν στη μείωση των αποβλήτων τους και στην ανακύκλωση (74%), στη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων μιας χρήσης (π.χ. πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ) (64%) και στην επιλογή συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας (40%). Την προσπάθεια για μείωση κατανάλωση κρέατος επιλέγει ένα 14%, σε σχέση με το 31% που επιλέγει ο μέσος όρος των Ευρωπαίων.

Σχετικά με  τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τους περιορισμούς στον εφοδιασμό φυσικού αερίου λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, το 58% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί, να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Το ένα τέταρτο (25%) πιστεύει ότι ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να διατηρηθεί. Το 12% πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερα ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιβραδυνθεί.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το 71% των ερωτηθέντων  πιστεύει ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί, να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Το  (16%) πιστεύει ότι ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να διατηρηθεί. Το 11% πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερα ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία επιβραδύνθηκε. Τέλος, για να ανακουφιστεί από την οικονομική πίεση που προκαλείται από την ενεργειακή κρίση, ο προτιμώμενος τρόπος δράσης για τους Έλληνες, είναι να  να ληφθούν οικονομικά μέτρα (61%), ακολουθεί η παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης (53%), η μεγαλύτερη επένδυση σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης (27%), ενώ η λιγότερο επιλεγμένη επιλογή είναι η διαφοροποίηση της προσφοράς εισαγωγών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ (8%).

Μπορείτε να δείτε την έρευνα ΕΔΩ

MONO NEA

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία

info@mononea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Και μάθετε πρώτοι τα νέα μας

Login